پاسخ اجمالی:
ضامن اجراى تمام كارهاى خير، صبر است. با صبر مى توان به اهداف عالى رسيد. صبر عامل بازدارنده از گناه است. صبر روزنه امید را در دل زنده نگه می دارد. علم و دانش آموزى، ثمره صبر است. كشف آثار هستى و عبرت گرفتن از آنها نياز به صبر دارد.
پاسخ تفصیلی:
1. تمام كارهاى مثبت با موانعى روبه رور است. كار مثبت و مهم بدون مخالف روی نمی دهد. آزادى، استقلال، ايمان، تقوى، تحصيل دانش، كسب، بدون مشكل نیست. انسانی که اهل صبر نيست و با وقوع یکی دو مانع کنار می رود، نباید وارد میدان چنین کارزارهایی گردد. ضامن اجراى تمام كارهاى خير، صبر است. با صبر مى توان به اهداف عالى رسيد.
2. انسان تحت فشار انگيزه هاى درونى و بيرونى است. هميشه انگيزه ها و نيازهایى او را به طرف گناه مى كشاند. هواها و نيازها و خواهش هاى نشأت گرفته از شهوت از درون و محيط هاى فاسد و شيطان و دوستان ناباب و... از برون مزاحم و رهزن مسير تكامل و صلاح او هستند. اگر انسان نخواهد استقامت داشته باشد، از كوره در مى رود. پس صبر عامل بازدارنده از گناه است.
3. اصولا دنياى ما آميخته با حوادث تلخ و شيرين، كاميابى و ناكامى، شكست و پيروزى، نيش و نوش است. هر روز دوستان از دنيا مى روند و اگر از دنيا مأيوس شويم و در حادثه اول و دوم خود را ببازيم، مرده اى بيش نيستيم. انسان به اميد زنده است؛ انسانِ مأيوس در حساب مردگان است. بايد در برابر همه حوادث صبر كرد تا به جایى رسيد.
4. علم و دانش آموزى، ثمره صبر است و آیاتی چند از قرآن نیز بر آن گواهی می دهد. مثلا در آیه 33 سوره شورى بعد از اينكه خداوند از نشانه هاى خود خبر مى دهد، مى فرمايد: «إِنَ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِكُلِ صَبَّارٍ شَكُورٍ؛ همانا در آنها نشانه هایى است براى هر صبر كننده و شكرگزارى».
5. اسرار آفرينش، آيات خداوند است و علم به آنها نياز به صبر دارد. كشف آثار هستى و عبرت گرفتن از آنها نياز به صبر دارد. مطالعه زندگی بسیاری از دانشمندان نشان می دهد که تلاش های علمی آنها بدون صبر، به نتیجه مطلوب نمی رسید.[1]
منبع: اخلاق اسلامى در نهج البلاغه (شرح خطبه متقین)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.